Aanbestedingen zijn niet laagdrempelig
“De overheid geeft aan dat aanbestedingen laagdrempelig zijn, maar bij de uitvoering daarvan zetten wij kanttekeningen”, dat zegt IQ4Learning, een e-learningontwikkelaar en adviesbureau op het gebied van opleidingen. “Krijgt iedereen echt wel een kans bij de toelatingsprocedure? En hoe laagdrempelig houd je het, zodat ook kleine bedrijven de investering van de inschrijving kunnen rechtvaardigen?”
In gesprek met AanbestedingsCafe.nl stelt IQ4Learning dat zij het gevoel hebben dat grote bedrijven worden bevooroordeeld bij het inschrijven op aanbestedingen. “Een groot bedrijf heeft misschien al een aparte afdeling voor aanbestedingen, waar ze dagelijks met nieuwe inschrijvingen te maken krijgen. Die kennen de klappen van de zweep en hebben het in een halve dag geregeld. Voor een kleine ondernemer is dat wat anders.”
Geen poot om op te staan
Een reden voor de kritiek is een aanbesteding waar IQ4Learning onlangs op heeft ingeschreven. “Een hogeschool was op zoek naar een leersysteem. Er waren binnen deze aanbesteding geen punten waar het niet op zou matchen, dus daarom hebben we hierop ingeschreven. Dit kost ons echter veel tijd, maar we hadden de inschrijving ruim voor de uiterste datum aangeleverd.” De hogeschool had bij deze aanbesteding een externe partij ingeschakeld, vertelt IQ4Learning. “Vrij snel kregen wij van deze partij een afwijzing, dat gebaseerd was op één punt. Dat komt als koude koffie binnen, zeker omdat we volgens de beschrijvende procedure wel aan dat punt voldeden. Natuurlijk kan je in verweer gaan op de aanbestedingsprocedure, maar je hebt geen poot om op te staan. Ze gaven namelijk duidelijk aan dat het niet mogelijk was om in bezwaar te gaan tegen de beslissing.”
Ga de dialoog aan
Het gevolg van deze manier van handelen is, volgens IQ4Learning, dat kleine bedrijven sneller afhaken en niet meer inschrijven op aanbestedingen. “Wij zijn geen bedrijf wat snel opgeeft, maar de volgende keer kijken wij wel uit voordat we drie dagen aan de slag gaan met een inschrijving”, verzucht IQ4Learning. “Het wordt een inschrijvende partij zo erg lastig gemaakt, terwijl dat volgens ons niet de bedoeling is. Ga als aanbesteder de dialoog aan. Als er een kanttekening of onvolledigheid is, sluit die partij dan niet meteen uit. Geef de inschrijvende partij de kans om een aanvulling te doen.”
Verplichte eHerkenning
De laagdrempeligheid van het inschrijven op aanbestedingen wordt ook onderuit gehaald door de invoering van de verplichte eHerkenning. EHerkenning regelt de digitale herkenning en controleert de bevoegdheid van de personen die online willen aanbesteden. Per gebruiker worden er jaarlijks kosten in rekening gebracht. “Je zit er niet op te wachten om extra kosten te maken voor iets, waarvan we vinden dat het in de vrije markt thuishoort. De overheid gaat om met maatschappelijk geld. We betalen allemaal belasting, deze moet je ergens naar doorvertalen”, zegt IQ4Learning stellig. “Als je het dan als eis stelt om veiliger om te gaan met aanbestedingen, waar eHerkenning voor dient, doe het dan minimaal gratis. Houd het laagdrempelig.”
​