top of page

Whitepaper 1 - IQ4Test

​

Zintuigen

E-learning blijft groeien
Welk zintuig is, onder normale omstandigheden, het sterkst?

Welk zintuig is, onder normale omstandigheden, het sterkst?

​

  • Horen

  • Zien

  • Ruiken

  • Voelen

  • Proeven

Vanuit de buitenwereld komen er per seconde 11.200.000 bits per seconde aan prikkels op ons af (Dijksterhuis, 2008). Onze hersenen verwerken maar 2000 bits per seconde die we via onze zintuigen binnen krijgen. De thalamus, de ‘luchtverkeerstoren’ in ons brein zorgt ervoor dat al onze inkomende zintuigelijke informatie kan landen bij de juiste ‘gates’.


Van alle zintuigen is 'zien' het sterkst. Van alle prikkels die wij in onze omgeving krijgen, zijn er nl. 10 van de 11,2 -miljoen beeldend van aard. Visualiteit is dus met 90% veruit de strekste prikkel.


Waarom blijven we dan toch zo vasthouden aan klassikale trainingen met veel vertellen zonder beelden? Waarom gebruiken we niet de juiste mix tussen tekst en visualiteit? Misschien ligt dit wel aan het feit dat we in z'n algemeenheid maar weinig over ons eigen brein weten.


De IQL-methode doorbreekt deze paradox. We leren je eerst hoe het brein werkt en gebruiken dan de juiste mix.


Onderstaande schematische medische tekening toont de zenuwprikkels naar de menselijke hersenen.

Hersenwetten

De menselijke hersenen lijken van de buitenkant enigszins op een leverkleurige walnoot vanwege alle plooien en groeven die erin zitten. Ze zijn niet groter dan twee gebalde vuisten naast elkaar. Door al die plooien en groeven wordt het oppervlak aanzienlijk vergroot zodat er plaats is voor veel neuronen, ongeveer 125 miljard. Veel neuronen betekent veel contactmogelijkheden, dus veel mogelijkheden om informatie op te nemen en te verwerken. Tocht vormt deze weke massa het commandocentrum van ons lichaam waar alle activiteiten in het lichaam gereguleerd worden. 

​

Terug naar 1e whitepaper

bottom of page