top of page

Een kijkje in de hersenen

Hieronder geven we een praktijk voorbeeld van één van de bedrijven die recent is geholpen na een draagvlaksessie"Een kijkje in de hersenen".

Johan is directeur van een technisch familie bedrijf met 56 medewerkers in de leeftijd van 19 tot 61 jaar. Vanuit zijn leiderschap voelt hij zich vanzelfsprekend zeer verantwoordelijk voor zijn personeel. De medewerkers weten dat Johan altijd de tijd neemt om ze te helpen. 

Johan onderwijst ze graag in de nieuwste technieken, zodat ze hun klanten goed kunnen bedienen. Johan merkt echter dat zijn kennis ingehaald wordt door de steeds snellere technologische ontwikkelingen.

Wat Johan ook merkt, is dat er een soort van nieuwe onderhuidse vraagtekens worden geplaatst bij zijn kennis en leiderschap. Dit heeft te maken met 24-uurs beschikbare informatie via digitale apparatuur, zoals tablets en smartphones. Deze online apparatuur geeft via het internet directe toegang tot de nieuwe digitale opvoeders zoals: Google, Udemy, YouTube, Wikipedia en online technische forums. Johan’s woord is opeens geen wet meer. Sterker nog, alles dat hij zegt of voorstelt, wordt direct via Google gecheckt.

Bij enige afwijking van de digitale opvoerder wordt wat hij zegt heimelijk in twijfel getrokken. Johan merkt dat hij de grip op zijn bedrijf(mensen), aan het verliezen is en hij kan er zijn vinger niet op leggen waar dat nu precies aan ligt.

Johan duikt in de boeken en doet enkele cursussen leiderschap en NLP om beter te begrijpen waar hij de grip aan het verliezen is. Door de cursussen verbetert de communicatie met zijn medewerkers enigszins, maar het structurele probleem wordt er niet door opgelost.

Neurowetenschap en het verbeteren van (mens)processen
Op een netwerk event maken wij kennis met Johan. Tijdens de kennismaking hoort Johan dat wij verbeteringsprocessen uitvoeren in bedrijven op basis van de nieuwste neuro wetenschappelijke inzichten. De aandacht van Johan is direct getrokken en hij geeft zijn probleem aan. Wij leggen hem uit dat de oude leiderschap modellen, gebaseerd op micro management, al lang niet meer werken en de huidige leiders daar nu pas last van krijgen.

We leggen Johan verder uit hoe de menselijke hersenen functioneren op basis van hersenwetten. Johan raakt geïnteresseerd en nodigt ons uit langs te komen in zijn bedrijf om de atmosfeer op te snuiven, zoals hij zelf aangeeft. Tijdens ons bezoek maken we kennis met de vrouw van Johan, die de interne organisatie voor haar rekening neemt en vooraf nogal sceptisch is, omdat we wel weer een consultancy bureau zullen zijn die alleen maar geld kost en niets oplevert.

Draagvlaksessie
We spreken in de kennismaking af dat we een draagvlaksessie uitvoeren voor het voltallige personeel, waarbij we uitleggen hoe de hersenen werken. De doelstelling is om de medewerkers meer kennis te geven over de werking van het menselijk brein, waardoor meer saamhorigheid zal worden bewerkstelligd. De draagvlaksessie is zo succesvol, dat er per direct veel minder conflicten op de werkvloer plaatsvinden. Johan en zijn vrouw geven beiden aan dat ze graag individueel getraind willen worden in het nieuwe leiderschap, omdat ze niet hadden verwacht dat een sessie van slechts 4 uur zoveel impact zou hebben bij de medewerkers. We geven Johan en zijn vrouw beiden een Individuele Mentoring sessie waarbij ze leren hoe nieuw leiderschap werkt.

Dat directief leiderschap niet meer van deze tijd is, dat er vanuit het midden, meer naast de medewerkers gewerkt dient te worden en dat kennis over hersenwetten essentieel is om je eigen hersenen beter te begrijpen. Hierdoor begrijp je automatisch de hersenen van anderen beter en begrijpen de anderen jou ook beter. Dat zelfbeschikking van het brein essentieel is voor optimaal werkende medewerkers en dat het slim is als Johan en zijn vrouw veel meer gebruik maken van de intrinsieke kennis van hun medewerkers. Door het nieuwe leiderschapsmodel uit te voeren ontdekken Johan en zijn vrouw dat er veel meer individuele kennis bij zijn medewerkers zit dan ze hadden verwacht.

Doordat Johan en zijn vrouw minder directief communiceren, openen de werknemers zich veel gemakkelijker en delen ze hun individuele kennis met Johan en zijn vrouw. Met als resultaat dat het onderlinge vertrouwen sterk is gegroeid. Inmiddels heeft Johan ons uitgenodigd voor een vervolggesprek om een SPARK (operationeel assessment) uit te voeren op zijn gehele onderneming. Hij is vooral nieuwsgierig geworden of en waar de verborgen pijnpunten in de organisatie zijn geslopen, in de loop der jaren.

Bij de bedrijven waar wij deze nieuwe managementstijl hebben geïmplementeerd, zie je dat de doelstellingen opeens zonder schijnbare moeite worden gehaald, er minder conflicten zijn, mensen empatischer zijn en elkaar daardoor veel gemakkelijker helpen. Het in stand houden van de ego’s speelt een minder grote rol en succes wordt structureel beter gerealiseerd en geborgd binnen de onderneming. Neuro leiderschap richt zich primair op, dat alle mensen betrokken binnen de organisatie, meer individuele kennis krijgen over de werking van het universeel werkende brein.

Wij leren de breinen van Investeerders, Leden van de Raad van Bestuur of Advies, Ondernemers, CEO’s, CFO’s en andere leidinggevenden en hun medewerkers, hoe je door de inzet van de universele breinwetten veranderingen optimaal kunt inzetten en uitvoeren. Je behaalt hierdoor je gestelde doelen veel gemakkelijker en krijg je een soepel werkende organisatie.

bottom of page